Monday, 12 February 2018

Simple,compound and complex sentences from 12th text book


TEXTUAL SENTENCES 
 1. Growingupin Houston, Texas, Michael the desire to learn. (Make ita compound sentence)
Ans: Michael and his two brothers grew up in Houston Texas, and were imbued by their parents the desire to learn.

2. The car salesman was flabbergasted when the 17 year old paid cash. (Identify theClauses) 
Ans: The car salesman was flabbergasted-Main clause
Ans: When the 17 year old piad cash. -Subordinate clause.

3. Under the deadline, his pace was frantic. (Make ita complex sentence)
  Ans: As he was under the deadline, his pace was frantic.

4. The manager that Dell had hired quit. (Identify the clauses)
Ans: The manger quit Main clause
That Dell had hired Subordinate clause

5. The place of exile, chosen after excruciating contention, was a small farmhouse.
  (Make it a complex sentence)

Ans: The place of exile, which was chosen after excruciating contention, was a small farmhouse.

6. Three hours later Mrs. Angus, called me to dinner. (Make it a complex sentence)
 Ans: It was three hours later that Mrs. Angus, called me to dinner.

7. I had kept my word. I had created a book. (Join to make ita compound sentence)

Ans: I had kept my word and created a book.

8. I picked up my pen and gazed out the window. (Make it a simple sentence)
 Ans: Picking up my pen, I gazed out the window.
9. I went upstairs and began to get it down. (Make it asimple sentence)
Ans  s: Going upstairs I began to get it down.
1O. Hearing the sound of hammering from a side street, Reuben had an idea,  (Make it a compound sentence)

Reuben heard the sound of hammering from a side street and had an idea.

11. The shadows were lengthening when Reuben arrived at the factory. (Identify the clauses) 

Main clause s: The shadows were lengthening
When Reuben arrived at the factory - subordinate clause (Adverb clause of time)


12. I have called you here to ask you a very important ques.(MakeitacompIexsentence)

I have called you here because I want to ask you a veryimportant question.

13. After filling his little stomach he would go into his cage. (Makeitacompoundsentence)
Ans: He would fill his little stomach and then go into his cage.

14. Seizing the man by his elbow she propelled him down the steps.(Makeitacompound)

 Ans: He seized the man by his elbows and propelled him down the steps.

15. He went home and slumped exhausted to the floor. (Make itasimplesentence)

Ans: Going home, he slumped exhausted to the floor.

16. It was Debashish Mukherjee who gave me this name, (Rewrite as a simple sentence)
Ans: Debashish Mukherjee gave me this name.
17. Michael Dell sat on the beach,
(Make it a compound sentence)

 Ans: Michael Dell sat on the beach and painstakingly put together a trotline.

18. He sent a personalized letter offering each couple afree two—week subscription.
 (Make it a compound sentence)
Ans: He sent a personalized letter and offered each couple a free two week subscriptions.

19. Seeing the hungry market, Dell placed local advertisement. (Make ita compound sentence)
Ans: Dell saw the hungry market and placed local advertisement.

20. Dell placed local advertisement offering his customized computer at 15% off retailprice.
(Make it a compound sentence)

Ans: Dell placed local advertisement and offered his customized computer at 15% off retail price.

21. Dell made $ 18000 and bought an expensive BMW car. (Makeit a simple sentence)
 Ans: Making $ 18000 Dell bought an expensive BMW car.

22. His room mates, heaped all his equipments into a pile, preventing Dell from entering his room. (Make it a compound sentence)

Ans: His room mates heaped all his equipments into a pile and prevented Dell from entering his room.

23. Dell risked all his savings and incorporated Dell computer Corp. (Makeitasimplesentence) 

Ans: Risking all his savings Dell incorporated Dell computer corp.

 24. As orders came in, Dell rushed around gatheringup the right parts.
(Make it a compound sentence)

Ans: As orders came in Dell rushed around and gathered up the right parts.

25. Dell moved to larger quarters and hired more staff, (Make it a simple sentence)  

Ans: Moving to larger quarters Dell hired more staff.

26. Dell quit dealinginhisimproved versions of other companies products and started designing his own. (Make it a simple sentence)

Ans: Dell quit dealing in his improved version of other companies products starting designing his own.

27. He gazed at my cracked boots and frayed cuffs and trusted me. (Make ita simple senience)

Ans: Gazing at my cracked boots and frayed cuffs he trusted me.

28. I walked straight to the village and bought myself fivedozen pens and exercise books.
(Make it a simple sentence)

Ans: Walking straight to the village I bought myself two dozen pens exercise books.
 
29. I tore it up and started allover again. (Make ita simplesentence)

 Ans: Tearing it up I started all over again.

30. Iwould get up and light a candle. (Make it a simple sentence)
Ans: Getting up I would light a candle.

31. I bundled up the manuscript and threw it in the ash can. (Makeita simple sentence)

Ans: Bundling up the manuscript I threw it in the ash can.

32. Drawing a sullen satisfaction, I went for a walk. (Make ita compound sentence)
Ans: I drew a sullen satisfaction and went for a walk.

33. I tramped back to the farm and picked the soggy bundle from the ashcan.
(Make it a simple sentence)


Ans: Tramping back to the farm I picked the soggy bundle from the ash can.

 34. I flung it onthetable and setto work again. (Make ita simple sentence)
Ans: Flinging it on the table I set to work again.

35. I had kept my word. I had created a book. (Join to make ita compound sentence)
Ans: I had kept my word and had created a book.
36. I dispatched the completed manuscript and promptly forgot about it. (Make it asimple sentenæ) 

Ans: Dispatching the completed manuscript I promptly forgot about it.

37. I gradually regained my health and began to chafe at idleness. (Makeita simple sentence)
Ans: Gradually regaining my health I began to chafe at idleness.

38. I went around the village saying good bye to the simple folk. (Make ita compound sentence) 
Ans: I went around the village and said good bye to the simple folk.

39. I took it straighta way and showed it to John Angus. (Make it a simple sentence)
Ans: Taking it straight away I showed it to John Angus.


40. Reuben respectfully touched his worn cap and walked out into theMay sunlight.
(Make it a simple sentence)

Ans: Respectfully touching his worn cap Reuben walked out into the May sunlight.

41. Heopened the shop's weathered door and went inside. (Make it a simple sentence)
Ans: Opening the shop's weathered door he went inside.

42. The bay rippled in a freshening wind that ruffled his shorthair. (Make ita compoundsentence)

Ans: The bay rippled in a freshening wind and ruffled his short hair.

43. He ran towards the sound and stopped at a construction site. (Make ita simple sentence) 
Ans: Running towards the sound he stopped at a construction site.

44, Reuben found a rusty baking-soda tin and dropped his coins inside. (Make it a simple sentehee)

 Ans: Finding a rusty baking soda tin Reuben dropped his coins inside.

45. He climbed into the loft of the barn and hid the can beneath a pile of hay.  (Make it a simple sentence)

Ans: He climbed into the loft of the bam to hide the can beneath a pile of hey.

46. His father sat at the big kitchen table, working ona fishing net. (Makeita compound sentenc)

Ans; His father sat at big kitchen table and worked on a fishing net.

47. He looked at his mother and smiled. (Make it simple )
at his mother he smiled.

48. spring burst into glorious green and Reuben's spirits erupted. (Rewriteusing'When)

 Ans. When spring burst into glorious green, Reuben's spirits erupted.

49. He climbed to the hay loft and uncovered the tin can. (Makeitasimplesentence)
• Climbing to the hay loft he uncovered the tin can.
50.Reuben hid the tin and ran down the street. (Make ita simplesentence) 

Ans: Hiding the tin Reuben ran down the street.
51.The man tumed and saw Reuben. (Make ita simple sentence)
Ans: the man saw Reuben. OR The man turned to see Reuben.

52. The man took the sacks and put four nickels into Reuben's hand. (Makeitasimplesentence)
Ans: Taking the sacks the manput four nickels into Reubens hand.

53. Clutching the tin can he headed for the store. (Makeita compound sentence) 
Ans: He clutched the tin can and headed for the store.

54. The man went to the window and retrieved Reuben's treasure. (Makeitasimplesentence)

Ans: Going to the window the man refrieved Reubens'streasure.

55. He wiped the dust off and gently wrapped it in brown paper. (Make ita simple sentence)
 Ans: Wiping the dust off he gently wrapped it in brown paper.

56. Racing home, Reuben burst through the front door. (Make ita compoundsentence) 
Ans: Reuben raced home and brust through the front door.

57. She smiled radiantly and gathered her soninto her arms. (Make ita simple sentence)
Ans: Smiling radiantly she gathered her son into her arms.
58. His speech improved and expression become clearer. (Make ita simple sentence)
Ans: Improving his speech his expression became clearer.
59. I kissed him and cried unabashedly to my heart's content. (make it a simple sentence) 
Ans: Kissing him I cried unabashedly to my heart's content.

60. King Amrit loved his people and looked after the affairs of his kingdom well.
 (Make it a simple sentence)
Ans: Loving his people king Amrit looked after the affairs of his kingdom well.

61. He cleared his throat and said in a loud voice. (Make it a simple sentence)

Ans: Clearing his throat he said in a loud voice.

62, He walked up to the king and whispered something in his ear. (Makeit a simple sentence)

Ans: Walking up to the king he whispered something in his ear.
OR  He walked upto the king to whisper something in his ear.
63• He tumed back to the court and made a most unusual announcement. (Makeitasimplesentence)

 Ans: Turning back to the court he made a most unusual announcement.

OR He tumed back to the court to make a most unusual announcement.

64.Chandan spotted his cheerful face in the crowd and beckoned him forward.
 (Rewrite making it a simple sentence)
Arts: Spotting his cheerful face in the crowd Chandan beckoned him forward.

65. He would fly down and land on my head. (Make it simple)
 Ans: Flying down he would land on my he

66. After fooling around for awhile the lad would probably dash off tocollege.
(Makeit a compound sentence)

Ans: The lad would fool around for a while and probably dash off college.

67. He hoisted the plough on his shoulder and set offi nthe direction of his field. (Make it a simple sentence)

Ans: Hoisting the plough on his shoulder he set off in the directiqn of his field.

68. He turned his face towards the village and sat down on the embankment.
(Make it a simple sentence)

Ans: Turning his face towards the village he sat down on the embankment.

69. She rose and herself put the bullock to the plough. (Makeit asimple sentence) 

Ans: Rising she herself put the bullock to the plough.
70. Placing one end of the yoke across her own shoulder she commanded.
(Make it a compound sentence)

Ans: She placed one end of the yoke across her own shoulder and commanded.

71, The frail man hardened his heart, got up and signalled the bullock to move.
(Make it a simple sentence)
Ans: Hardening his heart and getting up the frail man signalled the bullock to move.




Sunday, 11 February 2018

B.2. Write a Counterview for the topic : 'Ambition breeds ruin'.


B.2. Write a Counterview for the topic : 'Ambition breeds ruin'. 

You may consider the following points for the View section of the topic and then write the Counterview.

 1)Ambition gives rise to jealousy, greed, hatred.
 2)Ambition overrides humane feelings-success at whatever cost.  
 3)Ambition has no room for family, service for others, charity, love, compassion.
 4)Ambition brings with it loss of peace, restfulness and contentment.


Counter-view

 Ambition is the most important tool to achieving success



One of the most inspiring lines in cinema history had to be "My ambition far exceeds my talents," said by Johnny Depp's character George Chung. Armbition is the most important tool to achieving success, overriding both talent and resources by far.
So being successful ambition is very important.every ambitious person does not give rise to jealousy,greed and hatred.They are ambitious because of their goal.It is true that Ambition overrides humane feelings-success at whatever cost but whatever cost doesn't mean bad way always .It also mean hard work.It Is correct that ambitious person doesn't gave more time to family,love,charity .But many successful person give more time to their families.Many people manage all things.Persons who have ambition have their peace in their success.And he feel restful and contented when he achieve his goal.So being ambitious is essential for being successful in life.So be ambitious but not over ambitious.

Thursday, 8 February 2018

Time management for 12th class English paper

Time management for 12th class English paper

Time management is the most important part while writing answer paper in exam hall.And management for English subject is also most important.For good marks it is necessary to cover 100% paper.Many students know good answers but they lack time management that's why they fail to score good marks.For scoring good marks time management for every question is essential.

(Time management for 180 minutes)
                    3 hours

(Section A) 

 Q.1
a A seen extract from units 1 to 4

 15 minutes

 b Non-textual grammar
 08 minutes

 Q.2
 a. A seen extract from units 5 to 8

 15 minutes

 b Note-making

 10 minutes

 Q.3
 a. An unseen extract
 20 minutes

 b Summary
 10 minutes

( Total for Q.1,Q.2,and Q.3=1 Hour and 18 Minutes)

  (Section B)

 Q.4

 a.  A seen poem from units 1 to 8

 16 minute



( Total for poetry 16 Minutes )


(Section C)

 Q.5

extract.1. = 10 Marks

 Extract 2.=10 minutes

 b Conversion into dialogue/continuous 10 minutes write-up/add your own paragraph

 (Total Rapid Reading20 Minutes)

 (Section D)

 Q.6

 a ) Letter writing

 12 minutes

 b )Tourist leaflet/Appeal 12 minutes Report Writing   12 minutes

 c )Information Transfer/Counter view

12 minutes

( Total Other writing skills 36 Minutes)

Q.7
         a ) Interview 10 minutes

 b,) Speech 10 minutes

( Total 20 Minutes)

In this way students should complete their answer paper in 170 minutes and in remaining 10 minutes students should Over look answer book and correct the mistakes if any.
If you follow this time management you will definitely score good marks

            Best of luck for exam.

Comment me if any correction in this post.





























Wednesday, 31 January 2018

speech on the topic ‘India’s Changing Villages'(March 2016)


Q. 7. (B) Imagine you have to give a speech on the topic ‘India’s Changing Villages’. Write a speech on it about 100 words. [3 marks]

Ans.
India’s Changing Villages.

India is a land of villages. It is said that real India lives in villages. About seventy per cent of its population lives in villages. India is undergoing revolutionary changes. Its villages are not untouched by those changes.


The changes are reflected in every walk of life. These changes have been brought by various agents. These include science, technology, and spread of education, advent of media in rural areas, industrialisation, urbanisation and migration. Hence the lifestyle, attitude and thinking have changed greatly in rural India. In fact these factors have combined to change the ritualistic rural society into a dynamic society.

Once upon a time Caste-based division has been prominently visible in rural India. But things are rapidly changing now. People do not care for any such distinction. There is an interdependence existence in society. There is a close interaction of people of different castes, creeds and religions, among them for various purposes. The outlook of the villagers has undergone sea change. They have begun to see things in broader context. This is a good sign.

interview an old woman who lives in an ‘old - age home’(MARCH-2016)


(A) Imagine you have to interview an old woman who lives in an ‘old - age home’. Write a set of 8 to 10 questions for the interview. You may take help of the following points: [4 marks]



Ans. Good morning, you look very happy in this home and am glad to see you in good health.

(1) Where does your family live?

(2) Do they visit you often?

(3) How many children and grandchildren do you have?

(4) Why did they put you in an old - age home?

(5) What’s the environment like here?

(6) What would an average day here look like?

(7) Are you happy with the treatment here?

(8) What’s the most challenging part to you?

(9) What would you like us to do in order to make you your life more meaningful?

(10) What advice would you give to young people wanting to put their parents in an old age home?

Tuesday, 30 January 2018

Board grammar questions from 2014( new syllabus)


March - 2014

1. He has discovered the power of      another good idea.
  (Rewrite it beginning with "The power of another good idea

2. Ifyou think you have a good idea, try it. (Use 'Unless')

3. This time Dell made $ 18,000 and bought an expensive BMW car.
(Make it a simple sentence)

4.My friend is….  able translator and…impartial editor as well.

(Rewriter it using appropriate articles.)

5. Iwas my regular walk through the forest
(Fill in the blanks withproper prepositions.)


6. I w hispered to him hesitantly, "Could you stay here for a day ?"
 Gandhiji said, "It is very difficult." (Change it into indirect speech.)


7. You could pay eight times the going rate for a 'lightning call'.
(Rewrite itusing modal auxiliary showing 'Compulsion' .)

Ans:you must pay  eight times the going rate for a 'lightning call'.

 8. I spent my high school years in Calcutta. (Rewrite it usingpast Perfecttense.)

 9, Telephones were a rarity. (Make it a rhetorical question.)

10. Our young people spend more time before their T.V. set thanin their classrooms.
(Rewrite it using positive degree.)

11. The T.V. does serve as a medium of education as Well as anentertainment.

  (Rewrite it using 'not only but also')

12. I consider T.V. as one of the greatest scientific achievement of our times.
(Rewrite it using the noun form of the underlined word.)

13. we can accept our life gracefully.
( rewrite it using the modal auxiliary showing 'compulsion')

Ans- we must accept our life gracefully.

14. This practice does lead to certain oddities.
( rewrite it using modal auxiliary showing 'probability')
Ans- this practice may lead to certain oddities.


                     October - 2014

I have to sell the sacks.
(Rewrite it replacing the underlined part with the modal auxiliary showing ' compulsion'.)

Ans- I must sell the sacks.

2. She smiled radiantly and gathered her son into her arms. (Use 'as soon as')

3. She unwrapped it carefully. (Rewrite the sentence using the noun form of the underlined word.)

4. It is paradoxical that average consumer cannot decide which technology will offer him  highest standards of water purification. (Fill in the blanks with appropriate articles.)

5. The lady took the girls a hall where they met a few more girls who were waiting . her instructions. (Fill in the blanks with suitable prepositions.)

6. "Why did you throw it away ?" said the father to his son.
"I didn't like it", said the son. (Change it into Indirect speech)


7. The earth would be too hot to be habitable. (Remove 'too')

8. Though population has grown, the rate of growth has fallen sharply. (Rewrite it using 'but'.)

9. Moreover, human population will stabilize at about 11.5 billion. (Make it 'less definite'.)

Ans- moreover human population may stabilize at about 11.5 billion.

10. Organic farmers ensure soil fertility with the help of crop rotation.
(Rewrite the sentence beginning with 'Soil fertility' i)

11. A healthy soil structure increases its ability to hold water.
(Frame a 'Wh-question' to get the underlined part as its answer.)

12. Chemical fertilizers are extremely harmful to the plants as well as human beings. (Rewrite the sentence using 'not only but also'.)

13. They should be updated frequently.
Ans-  Thehey must be updated frequently.

March 2015


1. When I saw the prizes, I was stupefied. (Rewrite the sentence using "No sooner ...e... than")

2. He was still lagging behind the expected standard of learning, but it was okay.
(Rewrite the sentence using 'Although')

 3. He started developing an all-round interest in craft and sports.
(Rewrite using infinitive form of the word underlined)

4. One of most common causes of malnutrition is unhealthy life-style.
(Fill in the blanks with appropriate articles.)


5. The police Monday arrested five men cheating city businessmen.
(Fill in the blanks with suitable prepositions.)

6. "How did you enjoy your college picnic Said Mohini to Meena. "It was wonderful.  I can never forget it." (Change it into indirect speech.)

 7. The duck was excellent in swimming. (Frame a Wh-type question)

 8. The duck was better than his instructor. (Change the sentence into positive degree.)

9. The squirrel was excellent in climbing. (Mention the function of the underlined gerund.)

10. The gobar gas obtained by processing dung is used as fuel.
(Rewrite the sentence beginning with 'People

11. The consumption of milk in both urban and rural areas has risen sharply.
(Rewrite the sentence using the past perfect tense.)

12. The milk processing industry is a small one. (Make it a complex sentence.)
13. My little girl can get tasty fruits from some other Garden too.
( Rewrite the sentence using modal auxiliary expressing certainty )
ANS -My little girl will get tasty foods from some other Garden too.

Oct.2015



1.His speech improved and expression became clearer. (Rewrite it using 'not only ....but also')

2. I could talk about Chaitanya's problem calmly. (Rewrite the using 'able to')

3. He was still lagging behind the expected standard of learning, but it was okay.
 (Rewrite it using 'Though')


4. Draw map of world. (Fill in the blanks with appropriate articles.)


5. In a meaning, the physical teachers decided to spend two hours the playground warm up activities. (Fill in the blanks with proper prepositions.)

6. 'Boys", said the tutor, Usit on the benches. I have got something interesĂ¥ng for you."  (Change it into indirect narration.)

7. He had to stay after school. (Use the modal auxiliary showing 'compulsion'.)
Ans -He must stay after school.

8. The squirrel  in climbing.


(Rewrite it using the noun form of the und€rlined word,)

9. The duck was better in swimming than his instructor. (Change it into positive degree.)

10. The birds have taken shelter
(Frame a 'Wh —' question to get the underlined part as its answer)

11. The birds arrive at their winter abode inside the bird sanctuary. (Make it a complex sentence)

12. Many rare birds like the Smew Duck Mallard, Nakta Marbled Teal and Goliath Heron havebeen spotted. (Rewrite the sentence beginning with 'They'.)


 (Feb. - 2016, Set A)

1, A dear old family physician gazed at my cracked boots and frayed cuffs.
  (Rewrite it using 'not only but also')

2. I didn't stick at anything for long. (Rewrite the sentence as a rhetorical question)

 3. I had successive ideas of specializing in dermatology, in rural surgery, in paediatrics, but discarded them all. (Rewrite it using 'Though')

4. Rewrite the following sentence by inserting the appropriate articles wherever necessary I read interesting story fromMahabharata.

5. Rewrite the following sentence using the appropriate preposiĂ¼ons.
One of the things that distinguishes man other animals„is the power speech.

 6. Change the following into indirect speech :

Mother said, "Sunita, what did you buy from the market ?"
She said, "I bought a dictionary."

7. The earth could withstand upto 200,000 times the current population

(Rewrite the sentence using the modal auxiliary showing 'certainty'.)
Ans- the earth will withstand up to 200000 times the current population.

 8. The earth would be too hot to be habitable. (Remove 'too' and rewrite the sentence.)

9.These resources are being used. (Rewrite the sentence beginning with, 'We ..........')

 10. The floods of 1978 were the most destructive. (Change the sentence into the 'posiĂ¥ve degree'

11. Floods are the most recurrent natural calamity hitting India almost every year.
(Make it a complex sentence.)

12. Floods have been far more destructive. (Rewrite the $entence using the Simple Present tense.


Feb - 2016, Set B

i) A city must provide equity and also be sustainable.
(Rewrite the sentence using 'not only but also')
ii) Many of our cities have gnd-mas.ter.-plans.
(Frame a Wh-question to get the underlined part as its answer)

iii) It needs to preserve and protect its heritage. (Identify the tense used in the sentence.)

Feb - 2016, Set C

i) Reuben couldn't ask his father for the money. (Rewrite the sentence using 'be able to'.)

ii) Hearing the sound of hammering from a side street, Reuben had an idea.
  (Rewrite the sentence using 'and')

iii) He could sell them back to the factory. (Rewrite the sentence beginning with : 'They

 Feb - 2016, set D

i) They live in different time zones and different countries.
 (Rewrite the sentence using 'not only - but also')

ii) That gives them sufficient justification.
  (Rewrite the sentence using the Present Perfect tense.)
 iii) She is rather unabashed about u_alkingup past noon on a daily basis.
(Rewrite the sentence using 'infinitive' form of the underlined word.)

Practice Question  Set - 22 (July - 2016, Set A)



1, He opened the shop's weathered door and went inside. (Make it simple)

2, "I will try." (Rewrite the sentence using another modal auxiliary showing 'obligation')

  3. People built their own homes in bay-RQ.be&.

(Frame a Wh question to get the underlined part as its answer)

4. Madhu is model and artist. (Fill in the blankswith suitable articles)

5. Meet me 10.30 a.m Monday. (Fill in the blanks with suitable prepositions)

6. Teacher : "How far is your home from your college ?"
  Rupali : More than 2 Km. Sir. (Changeinto Indirect narration)

7. Mr. Pawar inspected the villages. (Rewrite it using the noun form of the Word underline.)

 8, Vasectomy has been made compulsory by the villagers.

(Rewrite it beginning with — "The villagers

9. There are no liquor or tobacco shops in the village. (Rewrite the using 'neither nor'   To read a lot is essential. (Rewrite using gerund form of the words underlined.)

41, Some people say that we cannot learn to speak a languagebetter with the help of abook.
(Rewrite it using 'be able to'.)  i2. It is extensive. (Make it Rhetorical question)


PL
1. I stood on the shore of that desolate Highland loch. (Rewrite it using 'used to'.)
I went down to my milk and junket. (Rewrite it in the Past Perfect Tense..... q)
3. I walked straight to the village and bought myself two dozen penny exercise books. (1) (Make it simple.) amazing
4. J.R.D. Tata was personality. He always helped poor in the country. (1)
(Fill in the blanks with appropriate Articles)
5. They stood silence as a mark honour to her. (T

(Fill in the blanks with suitable prepositions)

6. "'Where are you going?" he asked. "Pune, Sir, my husband is starting a company called-

Infosys and I'm shifting to Pune.'j (Change it into Indirect speech)
7. Earth Day deserves a commemoration and our total dedication. (Use 'not only ...but also'.) ('
8. Start a Waste Segregation System in youvbuilding. (Rewrite it beginning with 'Let'.)

9. You can sell waste to the raddi-wallah and give him a small token of appreciation.

(Replace the modal auxiliary by another showing 'obligation' .)  '10. Oil is one of the world's majok sources of energy.
(Rewrite it as a negative sentence without changing its meaning.)
11. As this materialhardens, it becomes sedimentary it a compound sentence,)
12. Geologists call this movement as 'continental drift'.
(Frame a 'Wh-question' to get the underlined part as ary answer.)
Feb. - 2017, set B
 Iw&le was delighted to seethe.prosperity ofhiskingdom.(Makeita rhetorical quesĂ¥on.)
 2. Summon people from all walks of life to the court. (Rewrite it beginning with 'Let.......')
3. As soon as the King arrived in the court humming a happy tune to himself,  he cleared his throat. (Rewrite it using 'No sooner......than' .)
Feb. - 2017, Set C
1. We need many such organizations.
 (Frame a 'Wh-question' to get the underlined part as an answer.)
2. It reduces inequality. (Rewrite it using the Present Perfect Tense.)
3. The air will be clean, as pollution levels will have dropped dramatically.  (Rewrite it using 'unless.)
 Feb. - 2017, Set D
1. He goes for his morning walk at 1 p.m. (Rewrite it in the Present Perfect Continuous Tens
2. They live in different time zones. (Make it a complex sentence.)
3. The man decideEto take a day off from work.
(Rewrite it using the noun form of the underlined word.)







Monday, 29 January 2018

Simple,compound,complex sentences-BOARD Examples

1.(M.2012. )They held a trial. Theycondemned him to death. (Rewrite using 'which' )

Ans: They held a trial which condemned him to death.

2.(M.2012. ). Enticingly served, it comes in four vatis. (Make it a compound sentence)

Ans:It is enticingly served and it comes in four vatis.

3.(0.2012. ) The war raged and India Was fighting onboth fronts. (Rewrite beginning with 'when)

Ans-  When the war raged, India was fighting on both fronts.

 4.(0.2012).  . A musician discovers joy when he manages to express himself in his music.
(Make it simple sentence)

 Ans- A musician discovers joy after managing to express himself in his music.

5.(M.2013. ) This was the cry that would wake me from my slumber two decades ago.
(Make it a simple sentence)

Ans: The cry would wake me from my slumber two decades ago.

6.( M.2013).My wife enters the kitchen to find them scurrying away. (Make it compound sentence)

Ans: My wife enters the kitchen and finds them scurrying away.

7.(0.2013.) I didn't have a dorm room, so I slept on the floor infriends' rooms.
(Make it a simple sentence)

Ans: Having no dorm room I slept on the floor in friends' rooms.

8.(0.2013.)It was Yamuna who first conveyedto us at 5 p.m. (Make it a simple sentence)
 Ans: Yamuna first conveyed to us at 5 p.m.

9.(0.2013). This child wakes up at 5 a.m. and studies for an hour, (Make it a simple sentenc)
Ans-  Waking up at 5 a.m.this child studies for an hour.

10.(M.2014). This time Dell made $ 18,000 and bought an expensive BMW car.
(Make it a simple sentence )

Ans: Making $ 18,000 this time Dell bought an expensive BMW car.

11.(M.2014). Her husband   is a media personality who typically arriveshome from work past midnight. (Make it a simple sentence.)

Ans: Her husband being a media personality typically arrives home form work pastmidnight.

12.(0.2014) I flung it on the table and set to work again. (Make it a simple sentence)

Ans:Flinging it on the table I set to work again.

13.(M.2015)The milk processing industry is a small one. (Make it a complex sentence.)

Ans:The industry that process milk is a small one.

14.(M.2015) Seeing the hungry market, Dell placed local advertisements.
(Make it a compound sentences)

Ans: Dell saw the hungry market and he placed local advertisements.

15.(0.2015.) The birds arrive at their Winter abode inside the bird sanctuary.
(Make it a complex sentence)

Ans: The birds arrive at their winter abode which is their sanctuary.

16.(F.2016. ). Floods are the most recurrent natural calamity hitting India almost every year.
(Make it a complex sentence.)

Ans: Floods are the most recurrent natural calamitywhich hit India almost every year.

17.(F.2016. ) Hearing the sound of hammering from a side street, Reuben had an idea.
(Rewrite the sentence using 'and')
 Reuben
 18.(J.2016. ) He opened the shop's weathered door and went inside. (Make it simple)
 Ans: Opening the shop's weathered door he went inside.

19.(F.2017. ) Iwalked straightto the village and bought myself two dozen penny exercise books.
(Make it simple.)

Ans: Walking straight to the village I bought myself two doZenpenny exercise books.

20.(F.2017. )As this material hardens, it becomes sedimentary rock (Make it a compound sentence.)

 Ans:This material hardens and becomes sedimentary rocke 

21.(F.2017. ) They live in different time zones. (Make it a complex 
They live where there are different time zones.



Objectives of conducting the Oral Test ( +2 level)

  Objectives of 
conducting the Oral Test


To test whether the student is able to .....

l. Listen with understanding words, phrases, short sentences, short paragraphs, etc.

2. Listen to write words, phrases and sentences correctly.

3. Pronounce words, phrases and sentences in an acceptable way and use correct stress and intonation patterns.

4. Read loudly an unseen text in fluent way with appropriate pauses and speed, havmg an understanding ofthe text.

5. Narrate / describe events / anecdotes / stories fluently, correctly and confidently.

6. Converse on topics of general interests using appropriate vocabulary.

7. Distinguish contrastive sounds and identify correct stress.

8. Writing short answers to the question on a given topic.

9. Participate in a group discussion on a given topic.

10. Report events and give and extempore speech.

11. Use oral English independently and confidently.

12. Speak in English in a variety of contexts on different topics / subjects.


Artificial Intelligence Course First semester exam

 Q.1 MCQs – Answers Which AI type can perform only one specific task at a time? Answer : c) Narrow AI AI in Google Maps mainly helps users b...